Nyheter

Dieter for dummies – en snabbgenomgång av trendig specialkost

Trenddieterna duggar tätt och svensken i allmänhet är snabb att hänga på. Vi är nyfikna och många är pigga på att testa nya dieter. Men vad innebär egentligen LCHF, Paleo, 5:2, detox och ”fritt från…”? Dietist Kajsa Asp har trendspanat och hjälper till att reda ut begreppen.

LCHF står för Low Carbohydrate High Fat, alltså låg mängd kolhydrater och mycket fett. LCHF blev en stark trend för ett tiotal år sedan men är sedan 3-4 år tillbaka inte längre lika populär. Förespråkarna menar att kolhydrater orsakar såväl övervikt och fetma som diabetes, autoimmuna sjukdomar, mag-tarmbesvär med mera. LCHF innebär att man tar bort bröd, pasta, ris, potatis och rotfrukter och istället äter mer fett, till exempel i form av smör, grädde och ost, samt en hel del kött och ägg. Juice, flingor och gryn, socker och frukt är bannlysta och i de strikta varianterna utesluts även mjölkprodukter. En extrem kost med mycket kött, charkprodukter och hårda fetter ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar och vissa typer av cancer. Den belastar dessutom miljön betydligt mer än vad en balanserad kost gör. Om man istället väljer fisk, nötter, avokado och oljor och äter mycket grönsaker bidrar kosten med mycket nyttigheter. Grova grönsaker, rotfrukter och bär innehåller viktiga fibrer som tarmen och dess goda bakterier behöver för att må bra och bland annat stärka immunsystemet.

GI står för Glykemiskt Index och är ett mått på hur snabbt olika livsmedel påverkar blodsockret. Mat med lågt GI ger en långsammare blodsockerstegring och gör det lättare för kroppen att hålla blodsockret i balans. GI påverkas bland annat av typen av kolhydrater och livsmedlets struktur.

• Bröd med hög andel hela korn har lägre GI än vitt bröd och finmalt fullkornsbröd.

• Hela korn som mathavre och matkorn har lägre GI än couscous och klibbigt ris.

• Hel frukt och bär har lägre GI än juice.

Många upplever att kost med lågt GI mättar bättre – man äter mindre portioner och slipper vara hungrig eller sugen mellan måltiderna. Att välja mat med lågt GI kan vara ett bra sätt att nå eller bibehålla en lägre vikt.

Ibland används även begreppet GL som står för Glycemic Load (glykemisk belastning) som även tar hänsyn till mängden kolhydrater i en portion. Potatis har till exempel ett högre GI än pasta, men en normalportion potatis innehåller mindre kolhydrater och därför blir GL lägre.

5:2 eller ”varannandagsfasta” är mer ett sätt att fördela maten än en ”diet”. Fem dagar i veckan äter man ”som vanligt” och övriga två dagar ungefär 25 procent av vad man normalt sett behöver (kvinnor ca 500 kcal per dag, män 600 kcal). 5:2 kan enligt förespråkarna göra att såväl vikt som kolesterolvärden och blodsockervärden sjunker – effekten påverkas förstås även av vad man äter. För att metoden ska vara hälsosam och ge tillräckligt med vitaminer, mineraler, bra protein och hälsosamt fett krävs att man väljer näringsrik mat.

I djurstudier har man sett att cellernas förmåga att reparera sig ökar om tillgången på energi begränsas i intervaller. Forskning pågår för att se om metoden även kan ge ett friskare och längre liv hos människor.

5:2 kan innebära sociala begränsningar men är rent tekniskt relativt enkel att följa. Metoden är olämplig för personer med ätstörningsproblematik, diabetes m. fl. samt under graviditet.

Paleo står för paleolitisk kost eller stenåldersdiet och bygger på filosofin att vi ska äta det vi är biologiskt anpassade för såsom grönsaker, bär och frukt, rotfrukter och nötter, kött (helst vilt och annat ekologiskt magert kött), fisk och ägg, alltså det man tror att människan åt innan man började odla och industriellt framställa mat. Spannmål, bröd, potatis, mejeriprodukter, salt och socker utesluts, liksom sötningsmedel och andra tillsatser. All mat lagas från grunden.

Detox är ett begrepp som ofta används som en kickstart på en ny livsstil och bygger på att man måste hjälpa kroppen att rensa ut gifter och slaggprodukter. Faktum är att kroppen har förstklassiga reningsverk i njurarna och levern, huden och lungorna, och extra reningsprocesser krävs bara om du har en allvarlig lever- eller njursjukdom (vilket i så fall görs inom sjukvården).

Att man behöver särskilda teer, piller och juicer eller måste följa ett specifikt kostprogram för att rensa kroppen är en myt.

Fritt från… Att välja bort och utesluta är en trend som kommer och går. Ibland är det vissa tillsatser som anses farliga, ibland är det olika ingredienser eller livsmedelsgrupper. Glutenfritt är just nu den starkaste diettrenden. Att ta bort gluten, och framför allt vete, ingår i både paleo och LCHF och att undvika ”de fyra vita gifterna” (salt, socker, mjöl och mjölk) som var på tapeten för några år sedan. Många av de som testar glutenfritt går från ganska bristfälliga matvanor till betydligt mer varierad kost, bland annat med mycket grönsaker. Det är viktigt att testa om man har glutenintolerans eller är känslig för gluten innan man provar sig fram med glutenfri kost.

TA EN SAK I TAGET – OCH UTVÄRDERA!

För dig som är nyfiken på att testa en viss typ av kost är det viktigt att fundera över vad som gör att dina symtom ändras när du tar bort gluten eller laktos, ett visst livsmedel, ingrediens eller specifik krydda.

Det kan vara svårt att avgöra vad som gör att du till exempel får en lugnare mage eller sover bättre om du gör omfattande kostförändringar och samtidigt slutar röka, minskar stressen, drar ner på kaffet eller börjar motionera.

Det är onödigt att gå på specialkost resten av livet utan att ha gjort en ordentlig undersökning, och kanske dina symtom har helt andra orsaker än du tror. Prata med din läkare eller dietist!

 

Text: Kajsa Asp Jonson