Idrott

Det här gäller för idrotten från 1 juni 2021

Sedan den 1 juni 2021 tillåts match och tävling i mindre omfattning för alla. Det är också möjligt att ordna sommarläger och mindre cuper. Läs Folkhälsomyndighetens info till föreningar.

För offentliga tillställningar, som idrottstävlingar med publik, gäller olika maxantal för åskådare beroende på om det är ute eller inne och om det finns anvisade sittplatser. Vid tävlingar i skog, på väg och vatten tillåts upp till 150 utövare. Läs mer i vår faq om corona och idrott.

För mer info om vad som gäller för er idrott, kontakta ert specialidrottsförbund (SF).
För mer info om vad som gäller för idrotten i er region, kontakta våra RF-SISU distrikt.
Här hittar du SF och RF-SISU distrikt.

Mer info om corona och idrott

Riksidrottsmötet 2021 i urval

Riksidrottmötet samlade omkring 200 ombud och mer än 1400 deltagare som följde mötet. Här kan du läsa om några av besluten:
Nytt idrottsövergripande elitidrottsprogram
Kompetensstöd för parasport
Stärkt stöd till specialidrottsförbunden
Padel och islandshäst nya medlemmar
Omvald ordförande och tre nya ledamöter

Göteborgs Parasportförbund

Nu har vi bokat två föreläsningar under våren i föreläsningsserien Västidrotten mot västidrotten, varmt välkommen in med din anmälan!

Vad möjliggör och begränsar en hållbar elitidrott

John Dohlsten disputerade strax innan jul 2020 på en avhandling med titeln ”Vad möjliggör och begränsar en hållbar elitfriidrott?”. Under föreläsningen kommer John att redogöra för avhandlingen som handlar om elittränarnas långsiktiga utveckling, vad en hållbarhet elitidrott kan innebära samt faktorer som påverkar både tränares och idrottares framgångar. Förutom Johns akademiska meriter har han också under många år varit engagerad inom fotboll som bland annat tränare på elitnivå och som ordförande för Azalea BK.

25 februari, kl. 18-20, digitalt via Zoom.

Läs mer och anmäl dig via inbjudan eller anmälningssidan

Att utveckla reaktiv styrka
Reaktiv styrka, det vill säga musklernas förmåga att utveckla så hög kraft som möjligt på så kort tid som möjligt i en stretch-shortening-cykel, är en viktig egenskap i många idrotter framför allt när man skall springa fort eller hoppa högt/långt. Wolfgang Ritzdorf kommer att föreläsa utifrån forskning och sina praktiska erfarenheter om den reaktiva styrkans betydelse och hur man bäst utvecklar den. Wolfgang är universitetslektor vid German Sport University Cologne och är tränare för 9 höjdhoppare som har varit med på OS eller VM. Han är också en välkänd föreläsare på internationella tränarkonferenser. Wolfgang föreläser på engelska.

14 april, 18-21, digitalt via zoom

Läs mer och anmäl dig via inbjudan eller anmälningssidan

 

RF-SISU Västra Götaland

Göteborgs Stad gör det möjligt för föreningar som tillhör Göteborgs kommun att delta kostnadsfritt på ett stort utbud av utbildningar.
Här hittar du samtliga kostnadsfria utbildningar.
(I samlingsbladet hittar du bland annat utbildningar såsom Föreningskunskap – tema årsmöte, Så söker du stöd och bidrag, Grundutbildning för tränare – Unga ledare, Marknadsföring i sociala medier)

Här hittar du alla våra övriga utbildningar!

Samlingsblad med vårens utbildningar och föreläsningar

Utbildningskalender som uppdateras kontinuerligt med nya utbildningar

Göteborgs Parasportförbund Inomhusanläggningar öppnar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Från onsdag 27 januari är det återigen tillåtet att ordna idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter för barn och unga födda 2005 eller senare i Göteborgs Stads inomhusidrottsanläggningar.

Beslutet togs av idrotts- och föreningsnämndens ordförande fredag 22 januari med anledning av regeringen besked om att lätta på restriktionerna och öppna upp för inomhusträning för barn födda 2005 eller senare. Idrotts- och föreningsförvaltningen har fått i uppdrag av nämndens presidium att föra en diskussion med idrottsförbund och RF-SISU Västra Götaland kring vad som kan gälla för elitsatsande ungdomar födda tidigare än 2005 när det blir möjligt att öppna upp idrottsanläggningar för fler grupper.

 RF-SISU Västra Götaland, nyhetsbrev februari

Västra Götalands Idrottsförbund, nyhetsbrev november

Parasport Sverige, nyhetsbrev v. 6

Parasportmagasinet nr. 4

 

 

Vill du lära dig mer om hur du kan använda vatten som för att öka rörelseförmågan och öka sensorisk medvetenhet i vattnet?

Vill du själv lära dig mera om hur du kan använda vattnet i din träning för att öka din rörelseförmåga, kroppskännedom och sensoriska medvetenhet?

Det finns två filmer att kolla in om Nelms metod, så du kan få en bättre inblick i metoden och hur det är att träna efter den: De kan ni se här: https://www.gillavatten.se/filmer-om-metoden/

 

Digitala utbildningar/föreläsningar

Under kommande år erbjuder vi ett gäng med digitala föreläsningar/utbildningar inom fler olika ämnen. Utifrån vårens utvärderingar är det många som uppskattar våra digitala tillfällen och upplever att det är enkelt att koppla upp sig och delta. Dessutom sparar du restid. Alla digitala utbildningar kostar 300 kr/deltagare, max 500 kr/förening om ni är fler än två från samma förening! Kontakta din RF-SISU-konsulent för att undersöka om ni har möjlighet att täcka deltagaravgiften med bidrag.
Här hittar du alla planerade digitala utbildningar och föreläsningar.  Arrangör: RF-SISU Västra Götaland

 

Nya utbildningsmaterial:

I samarbete med Riksidrottsförbundet och SISU har det tagits fram nya utbildningsmaterial som kan stödja och vägleda tränare och andra i en förening som möter idrottare med funktionsnedsättning.

  1. Ett material ligger som en valbar modul i kursen ”Grundutbildning för tränare”:
    LÄNK:  https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/sisuiu/tranare/pw/grundtranarutbildning-for-tranare/valbara-moduler/mota-idrottare-med-funktionsnedsattning/
    Information om hur man kan gå den kursen får du via RF-SISU-distrikt
  2. Ett annat material är straxt färdigt, inriktat mot anställda inom främst nya förbund och föreningar
    Mer information om det senare

Ett webbaserad och mer övergripande material anpassat för varje styrelse, grupp av ledare eller en enskild ledare.
Det är med det materialet vi ser att SDF på ett grundläggande sätt i första hand kan lyfta kunskapen om parasport – i alla sorters föreningar men även i SDF:ets styrelse och kommittéer etc.
LÄNK:  Inkluderande ledarskap för att möta idrottare med funktionsnedsättning

Om intressant att få del av en sådan Inkluderande idrott/inkluderande ledarskaps utbildning = tag då en direkt kontakt med antingen mig stina på Parasport GBG; email hidden; JavaScript is required  och el Victoria Johannesson på RF-SISU Västragötaland; email hidden; JavaScript is required

 

 

 Dansutbildningen Språng presenterar:  Nu startar vi scenkonstkollektivet KONSTRA!
– vill du vara med?

KONSTRA är för dig som älskar scenkonst och att uttrycka dig genom dans, teater och/eller musik tillsammans med andra.

Vi söker efter personer i åldrarna 15 – 25 år, med och utan funktionsvariationer, som är redo att skapa mäktig, normbrytande scenkonst tillsammans.

För frågor och intresse att veta med om Konstra: email hidden; JavaScript is required eller email hidden; JavaScript is required

Glöm inte följa oss i sociala medier så har du koll på vad som är på gång!

 

 

En film om Parasport i Göteborg