Nyheter

Bok för barn om förstoppning

Det är svårt att förstå för ett litet barn vad en förstoppning innebär. För att de ska förstå så behöver de ofta en rolig förklaring, och en rolig bild, som de kan ta till sig.

Boken ”Loves superbesvärliga bajskorv som inte vill komma ut”, av Carin Johansson, förklarar på ett pedagogiskt och humoristiskt sätt vad som händer i magen när man blir förstoppad. Boken tipsar och förklarar varför det vid en förstoppning är bra att dricka vatten, äta frukt och grönsaker, motionera, få magmassage samt gå på toaletten när bajskorvarna ropar att det är dags.   .

När föräldrar och sjukvårdspersonal ska hjälpa förstoppade barn så upplever barn ganska ofta att det blir de vuxna mot barnet. Barnet kan uppleva att de vuxna blir arga, eller tillrättavisande och så blir de osams. En förstoppning kan ju vara en ganska krisande situationen, den måste lösas inom kort, det går inte att vänta en vecka tills alla har lugnat ned sig. Samtidigt kan barnet må hur dåligt som helst av förstoppningen. Föräldrarna har kanske aldrig själva varit rejält förstoppade så att de förstår hur man kan må i en sådan situation.  Barnet kan ha ont, vara helt orkeslös och helt ur humör. Det är ingen bra situation för att lösa ett väldigt svårlöst problem. En förstoppning är sällan en qickfix.

I slutet av boken finns också instruktioner för hur man masserar magen, tillhandahållna av dr Kristina Lämås.

Boken är faktagranskad av docent, överläkare Pontus Karling och finns att köpa på Idus förlag http://www.idusforlag.se/barnbocker/3-6/loves_superbesvarliga_bajskorv

Boken passar främst för åldern 3-7 år, men det finns både äldre och yngre som gillat boken.