Nyheter

Levde med förlossningsskada i mer än 35 år innan hon fick hjälp av neuromodulering

Maj-Britt var 23 år gammal, vältränad, frisk och klar med sin lärarutbildning när hon födde sitt första barn 1971. Pojken var stor och mot slutet av förlossningen fick en av barnmorskorna lägga sig på Maj-Britts mage och trycka ut honom. Maj-Britt sprack illa.

En läkare har i efterhand berättat för Maj-Britt att hennes ringmuskel idag består av ca 10 % muskel och 90 % ärrvävnad efter förlossningen. Att det var en tuff förlossning råder det inget tvivel om, men barnmorskorna var barska gamla damer som levde efter devisen ”under vånda skall du föda ditt barn”.

Idag är det som tur är ett större fokus på kvinnans välmående och hälsa under graviditeten och förlossningen. Min förhoppning är bara att den nya generationens kvinnor vågar be om hjälp och stå på sig mer än vad jag gjorde.

Expert på sin egen mage och alltid ombyte i väskan

Besvären med att hålla sin avföring skulle hon komma att leva med i 35 år. Nervsignalerna upp till hjärnan var så skadade att Maj-Britt inte kände att hon behövde gå på toaletten innan avföringen var ända nere vid den skadade ringmuskeln. Var avföringen lös hade hon ingen chans at hålla sig och om hon var hård i magen och förstoppad så saknade hon förmågan att krysta eller känna när tarmen var tömd. För att inte fullständigt isolera sig hemma i huset lärde sig Maj-Britt att anpassa sin kost och planerade alla utflykter noga.

– Jag hade mellan 3-5 minuter på mig att hitta en toalett innan det kom i byxorna, säger Maj-Britt.

– Jag gick ingenstans utan ombyte och jag blev expert på att planera min dag och styra mitt intag av mat så att jag inte skulle hamna i en situation där det inte fanns en toalett om jag nyligen hade ätit. Otaliga är ändå de gånger jag bara har lämnat en kundvagn full med varor på ICA för att snabbt hitta en toalett eller gå hem och byta till rent.

Neuromodulering hjälper till att normalisera de skadade nerverna

Hjälpen kom när Maj-Britt skulle in på en efterkontroll av en livmoderoperation, 35 år efter det att hon födde sin son. Det var på sommaren och den vikarierande läkaren var en ung AT-läkare som nyligen praktiserat på Bäckenbottencentrum i Malmö. Han var den förste under alla dessa år som frågade Maj-Britt rakt ut hur länge hon kunde hålla sin avföring.

– Jag är så tacksam att han vågade ställa frågan, säger Maj-Britt.

– Han berättade att det fanns andra i min situation som hade blivit hjälpta av neuromodulering. Men eftersom Maj-Britt tillhörde ett annat landsting höll det på att inte bli någon operation i Malmö. Hon fick istället en remiss till ett av sjukhusen i Göteborg där man började prata med henne om att få hjälp av en dietist och en sjukgymnast.

– Jag var ju specialist på min mage efter konstant fokus på min avföring och jag visste precis vad jag kunde och inte kunde äta. Att bli erbjuden en dietist var som ett hån för mig. Jag var gråtfärdig, berättar Maj-Britt.

Som tur var gav hon inte upp och några månader senare var hon äntligen på sitt första besök nere i Malmö.
– Den här manicken jag har inopererad skickar elektriska impulser till mina nerver precis som en pacemaker skickar impulser till hjärtat, säger Maj-Britt lättad.

– Det är inte bara det att jag nu kan undvika olyckor lättare eftersom jag får upp till 15 minuteras förvarning, utan den psykologiska aspekten har också varit otroligt viktig.

– Äntligen har jag på riktigt förstått att jag drabbades av en förlossningsskada och att min oförmåga att hålla tätt inte var kopplad till något jag misslyckats med att göra. Mina nerver var skadade och min hjärna fick inga signaler om att jag behövde gå på toaletten, säger Maj-Britt.

Ingreppet och tiden efter

En gång om året går Maj-Britt på kontroll för att se att allt sitter där det ska och att stimuleringen fortsätter att hjälpa Maj-Britt.

– Det är alltid befriande att komma till Bäckenbottencentrum för där skojar man och pratar fritt om kiss och bajs. Och det hjälper mig att se på detta som vilken annan sjukdom eller skada som helst. Idag vet jag att terapin genomförs på fler ställen runt om i landet och det är min förhoppning att min historia ska hjälpa någon annan att våga söka hjälp.

 

Maj-Britt är ett fingerat namn

Källa: medtronic

 

Vill du läsa fler artiklar? Bli gärna medlem eller prenumerera på vårt medlemsmagasin Allt om mage.