Nyheter

Allt om mage

TEMA IBD I ÅRETS SISTA NUMMER

Hur samspelar tarmslemhinnan, tarmfloran och immunförsvaret vid inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD)? Vad är mikroskopisk kolit, och hur ska man tänka kring mat och kostvanor om man lever med dessa sjukdomar? I årets sista nummer av Allt om mage lär vi oss mer om IBD.

Vi möter Eduardo Villablanca, forskare vid Karolinska institutet, som genom studier på zebrafiskar, möss och människor arbetar för att kartlägga mekanismer som involverar genetik, bakterier och miljöfaktorer, och hur dessa kopplas till IBD.

Lena Folkesson, som själv bland annat diagnostiserats med kollagen kolit (mikroskopisk kolit), ulcerös kolit och tarmcancer, berättar även om sin resa genom sjukvården och om vilka problem hon stött på längs med vägen.

Och hur ska man tänka kring mat och kostvanor om man lever med IBD? Alexandra Vulcan, som är en av Sveriges främsta dietister inom mag-tarmområdet, ger oss en inblick i rådande kunskapsläge.

Allt om mage lyfter bland annat det senaste inom mag-tarmforskningen, intressepolitik, patientberättelser, expertsvar och recept. Tidningen kommer ut fyra gånger per år med en upplaga på cirka 8000 exemplar.

Bli medlem eller stödmedlem i Mag- och tarmförbundet för att få Allt om mage i brevlådan. Ett medlemskap kostar 250 kr per år.