Nyheter

TEMA AUTOIMMUNITET OCH INFLAMMATION I HÖSTENS NUMMER AV ALLT OM MAGE

Autoimmuna sjukdomar uppkommer för att immunförsvaret på något vis går i baklås och börjar tillverka antikroppar mot kroppens egen vävnad. Men varför gör immunförsvaret så? Och vad är anledningen till att bara vissa personer drabbas? I höstens nummer av Allt om mage gör vi en djupdykning i just detta ämne.

Vi möter Klas Sjöberg, läkare och forskare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet, som lär oss om autoimmuna och immundrivna sjukdomar. I sin forskning vill han kartlägga samspelet mellan kost, tarmflora, tarmslemhinnan och immunsystemet och ta reda på mekanismerna bakom varför immunsystemet hängt upp sig vid olika immunologiska tillstånd.

Lena Wärhner, som själv lever med ett flertal sjukdomar av autoimmun eller immundriven karaktär, berättar även om hur de påverkar hennes vardag och livssituation.

Och kan så kallad nervstimulering verkligen minska inflammation vid Crohns sjukdom? Det får vi veta mer om via Peder Olofsson, som forskar inom området vid Karolinska Institutet.

Allt om mage lyfter bland annat det senaste inom mag-tarmforskningen, intressepolitik, patientberättelser, expertsvar och recept. Tidningen kommer ut fyra gånger per år med en upplaga på cirka 8000 exemplar.

Bli medlem eller stödmedlem i Mag- och tarmförbundet för att få Allt om mage i brevlådan. Ett medlemskap kostar 250 kr per år.