Nyheter

Allt om mage: Tema IBD i årets sista nummer

Varför tenderar inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) att bli vanligare bland äldre? Och hur kan sjukdomarna behandlas kirurgiskt? I årets sista nummer av Allt om mage är temat IBD.

Vi träffar Ida Schoultz, universitetslektor och docent i biomedicin vid Örebro universitet, som lär oss mer om tarmens åldrande. I sin forskning försöker hon bland annat förstå varför IBD blir allt vanligare bland personer i åldrarna 55-60 år och äldre.

Inom temat får vi också ta del av en intervju med jazzkompositören och IBD-patienten Hedda Åberg. Genom sitt debutalbum 368 dagar belyser hon på ett personligt sätt hur det som ung kvinna är att leva med Crohns sjukdom.

Kirurgen Mattias Soop delar dessutom med sig av sin kunskap inom området kirurgisk behandling vid IBD. I vanlig ordning får vi också ta del av flera nya och intressanta upptäckter inom mag-tarmområdet.

Allt om mage lyfter bland annat det senaste inom mag-tarmforskningen, intressepolitik, patientberättelser, expertsvar och recept. Tidningen kommer ut fyra gånger per år med en upplaga på cirka 8000 exemplar.

Bli medlem eller stödmedlem i Mag- och tarmförbundet för att få Allt om mage i brevlådan. Ett medlemskap kostar 250 kr per år.