Nyheter

Våra kostval påverkar vår tarmflora och hälsa

Tarmflorans sammansättning påverkas i stor grad av vad vi äter. I en internationell studie har forskare kunnat visa att medan en balanserad och näringsrik kost ger upphov till en mer varierad tarmflora och bättre hälsa, associeras ett stort intag av processade livsmedel med sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Vår kosts kvalitet och innehåll kan påverka vår tarmflora och därigenom vår hälsa. Det visar ett internationellt forskarteam från USA och England i en storskalig studie publicerad i tidskriften Nature Medicine i vintras.

Målet med studien var att undersöka hur en större grupp friska personer reagerade biologiskt efter att de ätit vissa livsmedel, och därefter koppla de uppmätta mätvärdena till deltagarnas tarmflorasammansättning och matvanor.

ANALYSERADE DATA FRÅN MER ÄN 1000 INDIVIDER

För att lyckas med målet analyserade forskarna över 1000 personers tarmflorasammansättning, matvanor och olika biologiska data efter kostintag, så som blodsocker- och kolesterolnivå, hormonaktivitet och inflammationsmarkörer. 

Forskarna kunde då se att en varierad kost rik på oprocessade livsmedel av både växt- och animaliskt ursprung (t ex grönsaker, nötter, fisk, skaldjur och ägg), associerades med en tarmflorasammansättning kopplad till bättre hälsa. En kost rik på processade livsmedel (t ex med tillsatt socker), förknippades däremot med en tarmflora associerad med övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdom. 

Forskarna fann dessutom att ens gener enbart verkar spela en mindre roll i att bestämma tarmflorans utformning. Den individuella sammansättningen av bakterier i tarmen verkar istället främst påverkas av vad man äter.

Studien pekar också på att det finns en stor variation i hur människor rent biologiskt svarar på olika sorters matvaror. Alla individer reagerade exempelvis inte exakt likadant på samma livsmedel vilket, enligt forskarna, kan härledas till individuella variationer i tarmfloran. Exempelvis kunde ett visst livsmedel i vissa individer leda till en något högre blodsockernivå, medan samma livsmedel hos andra sänkte blodsockret. 

FÖREBYGGA SJUKDOM GENOM INDIVIDANPASSAD KOST

Trots att forskarna är av uppfattningen att det ännu är för tidigt att implementera individanpassade dieter i sjukdomsförebyggande syfte, menar de att studien i alla fall ger en indikation på vilka livsmedel som i framtiden kan komma att ingå i den typen av kostråd. 

Forskarnas förhoppning är nämligen att individanpassade kostråd en dag ska kunna fungera som ett komplement till de mer generella kostråden. Detta för att ytterligare öka möjligheten att förebygga vissa livsstilsbaserade sjukdomar.

………………………………………………………….

FAKTA: PROCESSAD MAT

Processad mat är livsmedel som exempelvis har bearbetats kemiskt och tillverkats av raffinerade ingredienser och konstgjorda substanser. Processad mat innehåller ofta:

• Mer socker än “riktig” mat.

• Konstgjorda ingredienser.

• Färre näringsämnen.

• Mer transfetter.

………………………………………………………..

Text: Linn Inganäs

Källa: Nature Medicine

Denna artikel publicerades i Allt om mage 3 2021. Vill du läsa fler artiklar från Allt om mage? Bli medlem i Mag- och tarmförbundet och få medlemstidningen i brevlådan.