Nyheter

Årets sista nummer av Allt om mage ute!

Hur ska man äta efter att man genomgått tarmkirurgi? Och vilka är de vanligaste operationsmetoderna? I årets sista nummer av Allt om mage får vi lära oss en hel del om kirurgisk behandling vid mag- och tarmsjukdomar. 

Allt om mage träffar bland annat Cecilia Olsson, som efter en tuff period med ulcerös kolit lever med en så kallad bäckenreservoar.

Tidigare forskning har visat att vår livsstil och vad vi äter påverkar bakterierna i tarmen. Men spelar det någon roll om livsmedlet äts tillagat eller rått? Vi får läsa om en ny studie där forskare från USA undersökt sambanden mellan tarmfloran och hur maten vi äter anrättats.

Kjell-Arne Ung, gastroenterolog och överläkare vid Sahlgrenska universitetsjulkhuset/Mölndal, lär oss även om gallsaltsdiarré. Gallsaltsdiarré är ett kroniskt och relativt vanligt tillstånd, men många drabbade får inte hjälp.

Vi får också ta del av en studie från Australien, där forskare nyligen hittat en möjlig förklaring till de kroniska smärtmekanismer som ofta förekommer vid IBS.

Allt om mage lyfter bland annat det senaste inom mag-tarmforskningen, intressepolitik, patientberättelser, expertsvar och recept. Tidningen kommer ut fyra gånger per år med en upplaga på cirka 8500 exemplar.

Bli medlem eller stödmedlem (t. ex. företag eller läkarmottagning) i Mag- och tarmförbundet för att få Allt om mage i brevlådan. Ett medlemskap kostar 250 kr per år.