Nyheter

Höstens nummer av Allt om mage ute!

I höstens nummer av Allt om mage får vi lära oss en hel del om samspelet mellan tarmen och hjärnan. Vi får också ta del av den senaste forskningen kring sambanden mellan matvanor och tarmhälsa.

Vi träffar Per Hellström, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, avdelningen för Gastroenterologi och hepatologi, som lär oss mer om kronisk förstoppning. Förstoppning har mycket med hjärnan att göra och förekommer ofta vid neurologiska sjukdomar och skador.

Allt om mage träffar också Jenny Jensen, som berättar om sina erfarenheter av att leva med just kronisk förstoppning.

Vi får ta del av en ny studie från Sahlgrenska akademin där man sett ett samband mellan avvikande funktioner i hjärnan och svårighetsgraden av tarmsymtomen vid IBS.

Vi får också läsa om en amerikansk studie där forskare för första gången observerat de komplexa molekylära mekanismer som förändrar tarmfloran och triggar igång inflammationen under aktiva faser av inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD).

Allt om mage lyfter bland annat det senaste inom mag-tarmforskningen, intressepolitik, patientberättelser, expertsvar och recept. Tidningen kommer ut fyra gånger per år med en upplaga på cirka 8500 exemplar.

Bli medlem eller stödmedlem (t. ex. företag eller läkarmottagning) i Mag- och tarmförbundet för att få Allt om mage i brevlådan. Ett medlemskap kostar 250 kr per år.