Nyheter

Sommarens nummer av Allt om mage är här

I sommarens nummer av Allt om mage riktar vi ett extra stort fokus mot de inflammatoriska tarmsjukdomarna (IBD). Vad säger den senaste forskningen om IBD? Hur kan IBD påverka andra delar av kroppen, och vad händer egentligen när man tvingats till att operera bort stora delar av tarmen?

Läkaren och forskaren Lars Ellegård lär oss om tarmsvikt/korttarmssyndrom. När stora delar av tunntarmen opererats bort, eller inte fungerar, finns det många olika metoder att prova för att minska symtomen och må så bra som möjligt.

Vi får även läsa om hur IBD ibland kan leda till andra sjukdomar och inflammationer utanför kroppen. Både vid ulcerös kolit och Crohn’s sjukdom kan man få symtom i t.ex. hud, leder och ögon – med de går inte alltid att koppla till IBD.

Vi möter EvaLena Lötman, som levt med Crohns sjukdom i 25 år. Trots att hon drabbats av mycket ohälsa, har hon genom acceptans och genom att lära sig att uppskatta det enkla i vardagen, hittat ett sätt att leva med sin sjukdom.

Och hur påverkar förlossningsskador mage och tarm? Eva Uustal, gynekolog och överläkare vid Kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, lär oss mer om ämnet.

Allt om mage lyfter bland annat det senaste inom mag-tarmforskningen, intressepolitik, patientberättelser, expertsvar och recept. Tidningen kommer ut fyra gånger per år med en upplaga på cirka 8500 exemplar.

Bli medlem eller stödmedlem (t.ex. företag eller läkarmottagning) i Mag- och tarmförbundet för att få Allt om mage i brevlådan. Ett medlemskap kostar 250 kr per år.