Nyheter

Nu är årets första nummer av Allt om mage ute!

I årets första nummer av Allt om mage vänder vi en stor del av vår blick mot tarmcancer. Vi får också läsa om elektrisk nervstimulering, en behandling som i framtiden kan komma att ersätta dagens läkemedel vid bland annat Crohns sjukdom.

Kirurgen och forskaren Eva Angenete berättar bland annat om hur tarmcancer och tarmkirurgi påverkar samlivet. Samliv och relationer kan vara tabubelagda ämnen att prata om, men ofta finns det mycket man kan göra om man har problem.

Vi får lära oss att dagliga svåra diarréer kan bero på inflammation i tjocktarmen som bara syns i mikroskop, så kallad mikroskopisk kolit. Kortisonpreparatet budesonid botar de flesta, men många behöver ändå uppmuntran för att återuppta sociala aktiviteter.

Vi möter Andreas Lindholm, som berättar om hur han från att ha diagnostiserats med ändtarmscancer 2017, nu ser fram emot att springa maraton i kampen mot cancer. För varje kilometer han springer, ger han fem kronor till Cancerfonden.

Vi får också läsa om kopplingen mellan kost och cancer. Vilka kostråd är det egentligen som gäller, och vad vet vi om sambanden? För den som har drabbats av cancer kan råden kring mat och levnadsvanor se annorlunda ut.

Allt om mage lyfter bland annat det senaste inom mag-tarmforskningen, intressepolitik, patientberättelser, expertsvar och recept. Tidningen kommer ut fyra gånger per år med en upplaga på cirka 8500 exemplar.

Bli medlem eller stödmedlem (t. ex. företag eller läkarmottagning) i Mag- och tarmförbundet för att få Allt om mage i brevlådan. Ett medlemskap kostar 250 kr per år.