Nyheter

Årets sista nummer av Allt om mage ute

I senaste numret av Allt om mage fortsätter vi att fördjupa oss i forskningen om IBS. Vi lär oss också om divertiklar (tarmfickor). Oftast känner man inte av dem alls, men blir de inflammerade kan man få feber och ont i magen.

Vi får läsa om ny forskning från Göteborgs universitet, där Elisabet Johannesson i sin avhandling sett att regelbunden fysisk aktivitet minskar mag-tarmsymtom hos knappt hälften av IBS-patienter. På längre sikt minskar även psykiska symtom.

Läkaren och forskaren Peter Thelin Schmidt från Karolinska Institutet reder ut vad divertiklar är. Vi får också träffa Katrin Slotte, som berättar om hur det är att leva med divertikulit (inflammerade tarmfickor).

Vi möter Veronica Frost, vars sjuåriga dotter Evelina lever med både ulcerös kolit och leversjukdomen PSC. Trots att Evelina tycker att skolan är både kul och spännande, är det inte alltid lätt att hänga med i det höga tempot när man är sjuk.

En fråga som också är väldigt relevant för många av våra medlemmar är handikappersättningen. Vår generalsekreterare Peter Eneroth berättar om de nya reglerna för merkostnadsersättning som börjar att gälla efter årsskiftet.

Allt om mage lyfter bland annat det senaste inom mag-tarmforskningen, intressepolitik, patientberättelser, expertsvar och recept. Tidningen kommer ut fyra gånger per år med en upplaga på cirka 8500 exemplar.

Bli medlem eller stödmedlem (t. ex. företag eller läkarmottagning) i Mag- och tarmförbundet för att få Allt om mage i brevlådan. Ett medlemskap kostar 250 kr per år.