Familjehelg på Runö
Familjehelg på Runö
-Ett reportage från familjehelgen 23-24 september 2023
Ännu en gång har föräldrar och barn samlats på Runö Folkhögskola, för att umgås, äta god mat, byta erfarenheter, lyssna på spännande föreläsningar och träffa nya vänner.
Till Runö, som ligger naturskönt på en halvö i Södra Roslagens skärgård, tar man sig först till Vallentuna, fyra mil utanför Stockholm.
Huvudbyggnaden ligger vackert på en höjd med nästan milsvid utsikt i två väderstreck. Du ser både rakt över till fastlandet och till en pittoresk liten småbåtshamn.
Den här gången var det sex medlemsfamiljer, totalt 11 barn och 11 föräldrar som deltog. Flera av familjerna kom långväga ifrån och hade kört både 50 och 60 mil för att ta sig hit. De kom också redan på fredagskvällen för att hinna vara med från början.
Två av familjerna har varit med sedan tidigare år och kände sig direkt hemmastadda och kunde hjälpa till att guida övriga familjer.
Susanne Nyström, som är en av initiativtagarna till lägret höll i helgens läger tillsammans med Eleni Persson, ordförande i Uppsalas Mag- och tarmförening samt ledamot i förbundsstyrelsen, Anette Wällstedt från förbundskansliet samt ungdomsledarna Melina och Viktor.
Den första föreläsningen, av tre, hölls av barnläkaren och forskaren Helena Jonsson Rolandsdotter som är specialist inom pediatrisk gastroenterologi och nutrition på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset på Karolinska Institutet. Hon höll en väldigt intressant föreläsning där hon tog upp både sin forskning om nutrition samt berättade om hur vården fungerade och vilka olika behandlingsalternativ som finns för barn och unga med inflammatoriska mag- och tarmsjukdomar.
Helgen bjöd på ett fantastiskt sensommarväder med mestadels sol och blå himmel, vilket inbjöd till att hitta på roliga lekar utomhus.
Under föreläsningarna valde barn och unga att hänga med ungdomsledarna Melina och Viktor som förberett en tipspromenad med frågor både för de yngre och äldre barnen. För att lära känna varandra lite bättre började de med namnlekar och bestämde tillsammans vad man skulle göra tillsammans under dagen. Det blev både kubbspel, freesbegolf och olika lekar som kull.
Samma eftermiddag dag höll även Susanna Jäghult, vårdenhetschef på Endoskopicentrum på Södersjukhuset en mycket intressant föreläsning om hur det är att leva med IBD. Hon pratade bland annat om hur svårt det kan vara att få en kronisk sjukdom i så unga år och vad det är viktigt att föräldrarna ser upp med
I pysselrummet, som låg alldeles bredvid föreläsningssalen, var det lätt att umgås över pärlplattor och målarpenslar. Här var det koncentrerat skapade och mycket bus och skratt. Det märktes att barnen trivdes i varandras sällskap och med ungdomsledarna, som fick dela upp sig då en del barn gillade att vara i spelrummet. Där fanns både datorspel, biljard och pilkastning.
Maten var fantastiskt god under hela helgen, med härliga fikabord och frukostar. Till middag serverades det bland annat hamburgare och en dag vankades det pannkakor till efterrätt. Självklart hade många, både föräldrar och barn olika kostrestriktioner att hålla sig till och personalen, som avtackades med applåder innan vår hemfärd, försökte möta alla önskemål så gott det gick.
Under helgen hanns det även med bad i bassängen. Tio glada barn hoppade i den generösa poolen med diverse lekhörnor. Två ledare var med i bassängen och två ledare höll koll vid poolkanten. Vi simmade, plaskade och lekte vattenkull under mycket tjo och tjim. Efteråt satt vi en bra stund i bastun och värmde upp oss.
Samma dag hölls även en uppskattad föreläsning av dietisten Stine Störsrud som pratade om matens betydelse för att må bra i sin mag- och tarmsjukdom.
Dagen avslutades med att föräldrarna fick dela upp sig i grupper och diskutera och byta erfarenheter med varandra. Hur fungerar vården och kontakterna med dem, vilken behandling har mitt barn, hur ser vardagen med ett sjukt barn ut, hur fungerar det med syskonen.
Det var lätt att skapa kontakt när man pysslade eller målade i det extra lekrummet som fanns alldeles bredvid den stora konferenssalen. Det märktes att barnen trivdes i varandras sällskap och förhoppningsvis skapades också ett par vänskapsband för framtiden.
Även föräldrarna fann varandra och hade djupa diskussioner om sina barns diagnoser, vardagslivet i stort och vården i synnerhet.
På söndag eftermiddag avslutar vi med en fantastisk eftermiddagsfika, med både ost, frukt och andra godsaker framdukade. Sex nöjda och glada familjer tackar varandra och oss ledare för en lyckad helg. Flera av familjerna kommer att hålla fortsatt kontakt med varandra, vilket känns härligt att höra.
Anette Wällstedt, 2023-09-26
Se vårt bildspel från familjehelgen 2023: https://youtu.be/tWYYXu9vcgw