Min historia: Allt går om man vill

Matilda Ahdrian fick stomi redan när hon var sjutton på grund av ulcerös kolit.

Matilda Ahdrian fick stomi redan när hon var sjutton på grund av ulcerös kolit. Men precis som namnet på hennes blogg ”Allt går om man vill”, är hon en tjej full av vilja och energi. Nu står hon inför en stor utmaning, att resa jorden runt med en påse på magen.

 – Först tänkte jag, nej, aldrig stomi. Men när jag inte blev bättre kändes operation som det enda vettiga beslutet att ta. Idag är jag glad för min stomi. Utan den hade jag nog fortfarande legat på sjukhus, säger hon.

Sedan februari 2012 har Matilda en blogg med rubriken ”Allt går om man vill”. Bloggen började som en dagbok men har med tiden också blivit ett sätt att nå ut och stötta personer i samma situation.

– Jag vill visa en positiv sida av livet med stomi. Jag vill visa att det finns möjligheter istället för hinder. Man kan ha ett bra liv trots stomi, säger Matilda.

Utöver bloggen har Matilda föreläst om sina erfarenheter för att hjälpa andra.

– Jag tror att det är skillnad på att lyssna på en läkare som berättar om stomi och att höra hur det är från någon som själv lever med stomi. Responsen jag får på bloggen och efter föreläsningarna är väldigt fin. Människor hör av sig och berättar att de känt sig stärkta av mina ord och i vissa fall, precis som jag, döpt sina stomier, säger Matilda.

Heter Gunnar

I skrivande stund förbereder sig Matilda för sin jorden runt-resa. Med sig kommer hon att ha stomin Gunnar som just fyllt två år. När Gunnar fyllde ett firades han med pompa och ståt vilket är ännu ett exempel på Matildas avslappnade inställning till stomin.

– Det var ett namn som bara ploppade upp i huvudet. Hans första födelsedag firade vi med tårta och god mat, säger Matilda och skrattar.

Men känslorna runt stomi har inte alltid varit lika positiva. När Matilda fick diagnosen ulcerös kolit kom det visserligen inte som en chock – historiken med tarmproblem fanns i släkten – men att stomiopereras kändes till en början helt omöjligt. Till slut blev det dock en nödvändighet.

– Under en period hade jag jättehög feber och bodde nästan på sjukhustoaletten. När man mår så dåligt vill man inget annat än att bli frisk. Valet att vara sjuk jämfört med att ha en påse på magen är väldigt enkelt även om det så klart också har ett pris.

Febern försvann direkt efter operationen, men tiden som sängliggande hade tagit mycket på Matildas krafter. De första dagarna tog det henne en och en halv timma att komma från mitten av sängen till kanten. Men, målmedveten som hon är, var hon snart på benen och bara två veckor senare var hon tillbaka i skolan.

Jorden runt med påse på magen

Den tre månader långa jorden runt-resan går via Fiji, Nya Zeeland, Australien, Hongkong och USA. En utmaning som kräver en del förberedelser. Men Matilda har förberett sig noga och har bland annat med sig en ny påse som kommer att fungera bättre i det varma och fuktiga klimatet när hon badar, surfar och rör på sig.

– Häftplattan på min vanliga påse klarar inte av vatten så bra och luckras upp. Den här har en tåligare häftplatta och sitter dessutom mycket bättre på kroppen. Men eftersom jag gillar att bada och vill testa att surfa så kommer det ändå krävas att jag byter påse oftare.

Att Matilda går runt på stranden med en påse på magen är inget som gör henne orolig.

– Många tittar så klart och undrar vad det är jag har på magen men det känns aldrig jobbigt. Alla i min närhet vet att jag har stomi och det är aldrig några konstigheter i andra sammanhang heller, även om vissa så klart är nyfikna. Men då berättar jag gärna.

Inte heller valet av kläder är något som bekymrar henne. Det handlar mest om att vara lite smart hur man lägger påsen säger hon. Däremot tycker hon att man ska våga testa nya hjälpmedel för att underlätta livet med stomi.

– Min resa hade till exempel blivit mycket svårare om jag inte fått nys om den här nya påsen. Men det är inte självklart att våga prova nya grejer, man har ju vant sig vid hur den påse man har fungerar, säger Matilda.

 Ser en ljus framtid

Efter resan planerar Matilda att flytta och sedan utbilda sig. Just nu har hon ett ledigt år där hon vill göra lite av varje, bland annat jorden runt-resan. Men drömmen är klar; bo i New York under en period och sedan utbilda sig till civilekonom. Hennes utbildning på ekonomiprogrammet på LM Engströms Gymnasium i Göteborg fick henne att inse att företagande är något hon vill hålla på med.

– Under gymnasietiden hade vi ett UF-företag och jag kände direkt att detta är något jag vill göra. Nu har jag även fått vara med som rådgivare åt ett annat UF-företag vilket har varit riktigt kul.

Innan Matilda lämnar intervjun frågar jag henne hur hon orkar ha en så positiv syn på allt?

– Visst jag har en påse på magen, men vad ska jag göra åt det? Jag är glad som har min stomi, den gör att jag är frisk och mår bra. Knepet för mig har varit att omge mig med människor som ger mig stöd. Det är det absolut viktigaste.

 

Matilda Ahdrian

Blogg: Matilda Ahdrian – Allt går om man vill. Matildaahdrian.blogg.se