Förstföderska 2009 – får en förlossningsskada.
Medicinsk bedömning, efterförlopp och personliga erfarenheter
Förlossningsskada Grad 4, d v s totaltruptur (fullväggsskada) av perineum/mellangården (utrymmet mellan slida och ändtarm) inkluderat sfinkterruptur och tarmens slemhinna (ändtarmens båda ringmuskler är skadade). Dessutom – upptäckt först tio år efter förlossningen! – en levatorskada (levatormuskulaturen stödjer upp bäckenbotten).
Blev för trångt sydd i samband med förlossningen. Under efterföljande tioårsperiod opererad 16 gånger, senast i november 2019 på specialistenhet i annan region då flera av de missade muskelskadorna i mellangården samt levatorskadan lagades. Många operationer dessförinnan hade misslyckats samt hon drabbades av ”oturliga” komplikationer enligt vården.
Kämpat med svåra smärtor under alla åren vilket lett till problem att tömma tarmen. ”Nummer 2” har fungerat endast med hjälp av vattenlavemang i badkaret, en komplicerad procedur. Har fått en nervstimulator inopererad mot smärtorna samt för hjälp med tarmen.
Upplevt en stark försämrad livskvalitet på många olika plan sedan förlossningsskadan. Har gått från elitsatsande idrottare till att anpassa sig till en funktionsnedsättning inklusive utmattningsproblematik. Dessutom stor frustration och en lång kamp för att få rätt hjälp.
Arbetar idag deltid efter att tidigare varit i stort sett låst vid hemmet under många år.
Vill bidra till att bryta tabun kring förlossningsskador, att de som drabbas inte har något att skämmas över. Samt bidra till ökad kunskap och erfarenhetsspridning. Målet är en nationell likvärdig förlossningsvård med goda villkor för såväl förlösande kvinnor som de olika yrkesgrupperna. Värnar också om ett förhållningssätt där empati och förståelse är ledord!
/Texten är uppdaterad oktober 2020