Prata mage – av Unga Magar

Nytt tema: Du är viktig!

Vi i Unga Magar vill visa att det som är jobbigt även kan leda till positiva saker. Därför tänkte vi återuppliva ett gammalt tema (från tidningen); Du är viktig. Det betyder att ni kan nominera personer som förtjänas att uppmärksammas lite extra. Har du en vän, en syster, en läkare, en sjuksköterska, en pappa, en mamma, en pojkvän eller någon annan som gör ditt liv med en mag- och tarmsjukdom lite lättare? Eller står du vi sidan om och tycker att någon som kämpar med sin sjukdom förtjänar lite extra uppmuntran? Skriv till oss och nominera din egen vardagshjälte, liten som stor!

Som en kickstart tänkte vi visa en gammal vinnare, nominerad av Sofie Marton. Hon lever själv med IBD och ville uppmärksamma sina fantastiska mag- och tarmsjuksköterskor Anna Wiknertz och Cecilia Sköld på medicinmottagningen, gastro, Östra sjukhuset i Göteborg.

Såhär lät nomineringen:

”Anna och Cissi borde vinna ”Du är viktig” för att de gör ett viktigt jobb där de gör skillnad för många med mag- och tarmsjukdomar. De är kunniga, engagerade, omtänksamma och möter en alltid med ett leende. Man lita på dem, de är lätta att ha och göra med och man känner sig sedd även när man inte orkar kämpa för uppmärksamhet. De gör det helt enkelt lite lättare när man är sjuk.”

thumbnail_cissianna2

Cecilia Sköld och Anna Wiknertz

Inte nog med detta har vi även fått tag på en intervju med vinnarna! Här kommer den 🙂

Hur känns det att vara de första vinnarna av Du är viktig?

Cissi (C): Det känns bra, roligt och uppmuntrande.
Anna (A): Det känns hedrande.

Vad är det bästa med att arbeta som mag- och tarmsjuksköterska?

A: Att träffa unga människor känns roligt. Man får så mycket tillbaka av att ta del av allas liv och öden.
C: Professionellt som sjuksköterska är det roligt för det är utmanande. Man får tänka väldigt mycket och träffar olika människor. Det är mycket medicinskt men också mycket omvårdnad och samtal. Det är ett omväxlande jobb där vi möter människor i olika skeden av livet.
A: Det är en väldigt varierande arbetsdag. Vi vet inte hur dagen kommer se ut när vi börjar dagen och det känns stimulerande.

Vad är det svåraste med ert jobb?

A: När man inte räcker till som stöd och medicinsk kunnig känns väldigt jobbigt. Om medicinerna inte har den effekt som vi önskar känns det väldigt frustrerande.
C: Jag håller med Anna. Ibland känner man sig otillräcklig både med resurser och vad man medicinskt kan göra. Jag önskar jag kunde gör mer men det går inte, det kan vara frustrerande ibland.

Vad gör ni en vanlig dag på jobbet?

C: Vi gör många olika saker som telefonsamtal, akuta besök och planerade besök medicinskt. Dessutom har vi mycket provtagningar som vi kollar upp.
A: Vi assisterar läkarna på deras mottagningar och vid leverbiopsier. Vi är också utbildande för studenter. Det är både läkarkandidater och sjuksköterskor som kommer hit och får ta del av vår kunskap.
C: Vi är på avdelningar ibland hos patienter som precis fått sina diagnoser.
A: Man kan säga att vi är som konsulter som blir tillfrågade av avdelningarna och hjälper till med vår kunskap.

Hur kommer det sig att ni valde att specialisera er inom mag- och tarm?

C: För mig var det att jag jobbade på en medicinsk avdelning här på sjukhuset där det blev mer fokuserat på mag- och tarmområdet. Sen har intresset fortsatt när jag fick chansen att börja jobba på mottagningen med mer erfarenhet och utbildningar. Det är ett roligt område när man kommit in i det även om det spontant kanske inte verkar roligt att prata bajs hela dagen. Men för oss är det ett väldigt stimulerande och roligt arbete.
A: För mig var det också en slump. Jag började på en mag- och tarmavdelning och när man väl har lite kunskapaper så blir det roligare och roligare. Sen när man väl specialiserar sig på något hade det nog varit roligt vilket område man än hamnar på. Men nu känns det väldigt bra att vi har hamnat här.

Är det svårt att släppa jobbet när man ska gå hem?

A: Nej, inte nu för tiden. I början kunde jag skriva upp på lappar vad jag glömt och skulle göra nästa dag. Men nu har jag jobbat i 16 år som sjuksköterska och då släpper man det lättare.
C: Man vänjer sig, man tar inte med sig det hem. Sen kan det vara att man tänker på någon när den haft det lite extra jobbigt men det är sällan. Det går inte att ta med sig jobbet hem, man mår inte bra av det.

Märks det utanför jobbet vad ni jobbar med?

C: Ja, det gör det. Det märks på humorn, speciellt inom gruppen här på jobbet. Sen är det många som vet vad man jobbar med och vill fråga om magar.
A: Jag tycker bara det är roligt om någon frågar mig privat också. Det gör ingenting och jag delar gärna med mig av mina kunskaper. Träffar jag patienter när jag är privat klädd gör det mig ingenting heller men jag låter alltid patienterna hälsa först. Jag tycker bara att det är trevligt om någon kommer fram.

Blir man yrkesskadad som mag- och tarmsjuksköterska när man pratar bajs, blod och tarmar hela dagarna?

A: På så sätt att det blir naturligt att prata om det. Det blir aldrig pinsamt. Ju mer folk vågar öppna sig desto lättare har vi att jobba.

Så, kom igen nu och nominera DIN viktiga person! Glöm inte att motivera VARFÖR den här personen är viktig. Försök hålla det till max 1000 tecken. Ser fram emot att höra från er 🙂