Prata mage – av Unga Magar

Unga Magar på ungdomskonferens i Slovenien (del 1)

Hallå alla magkrigare!

Här kommer ett inlägg från Elin och Bea som för lite över en vecka sen deltog i den europeiska ungdomskonferensen för unga personer med IBD. I år hölls konferensen i Sloveniens huvudstad Ljubljana. Under helgen uppdaterade vi våra sociala medier Facebook och Instagram kontinuerligt men nu kommer en sammanfattning även här på bloggen. Men först lite bakgrundsinformation!

EFCCA (European Federation of Chrons and Colitis Association) är en organisation som verkar för alla mag- och tarmföreningar runt om Europa. För oss unga magar finns EFCCA Youth Group (EYG) som varje år bjuder in till EFCCA Youth Meeting (EYM) där unga magar från olika delar av Europa ges möjlighet att nätverka och inspireras. Varje land får skicka två representanter som dels har IBD och dels är under 30år. Inför konferensen ska varje land förbereda en presentation kring det gångna årets arbete samt en poster som lyfter ett specifikt projekt. Bästa poster vinner ”the Lookie award”, så det gäller att göra sitt allra bästa!

Som tidigare nämnt var det Bea och Elin som fick representera Sverige på årets EYM. Båda är medlemmar i Unga Magar Styrgrupp som arbetar för att öka medvetenheten om mag- och tarmsjukdomar samt för att bryta tabun i samhället.

Logga 1Logga 2

Vi kom fram till Ljubljana på torsdagen. Värmen slog emot oss när vi kom ut från flygplatsen och vi blev upphämtade med bilar som körde oss till hotellet. Vi hade lite fritid fram till kvällen så då passade vi på att kolla in den vackra staden. Senare var det dags för introduktion och välkomstmiddag. Det var ganska pirrigt att möta de andra deltagarna och att behöva kommunicera på engelska under hela helgen. Men nervositeten släppte snabbt efter att vi mött detta härliga gäng.

Slovenien Collage

 

På fredagen drog konferensen igång på riktigt. Vi var 18st länder och 32st deltagare. På förmiddagen hölls en workshop i sociala medier. Varför är det viktigt med sociala medier för att nå ut till unga och vad är bra att tänka på? Det blev även en tävling som gick ut på att välja ett ämne utifrån tre kategorier och sedan lägga upp ett inlägg på Facebook och försöka få flest likes. Sverige kom trea tätt efter Norge och Tjeckien tog hem förstaplatsen.

Slovenien Kollage 2

 

Efter lunch samlades vi för att gå till stan för ”Tresure hunt”. Vi blev indelade i lag och fick bilder på olika statyer, monument och byggnader. Vi skulle på kortast tid hitta dessa objekt och dansa den slovenska dansen ”Polka” framför dem. Det laget som Bea var med i kom först i mål, väldigt kul tycker vi!

S kollage 3

 

Fortsättning följer i del 2… 🙂 Hej så länge!