Prata mage – av Unga Magar

Ellinor finner kraft i yoga och naturen

Ellinor är kulturvetare och bor i Nacka, Stockholm. Hemmalivet med sin man och matlagning är något hon håller kärt. Förutom IBS med diarréproblematik lider hon av reumatisk sjukdom och har även drabbats av utmattningssyndrom. Hennes historia handlar om drömmar – och hur hon jobbar för att uppfylla dem. 


Livet tillbaka.
Livet tillbaka, nej riktigt så enkelt är det inte, verkligen inte. Men att få känna att jag äntligen har lite mer kraft, ork, energi och mod – det gör att jag minns hur livet ska vara.

Jag är multisjuk, det vill säga att jag inte bara har Irritabel tarm utan även en reumatisk sjukdom. Detta gör vardagen minst sagt tuff men jag har hittat en väg som gör mig lugnare vilket hjälper mig att hantera mina sjukdomar bättre. Vägen hit har inte varit lätt, tro mig, jag har provat allt för att få min oroliga mage som kollapsade stup i kvarten att lugna ner sig, tröttheten att minska och febern att försvinna. Jag har lyckats uppnå en viss balans tack vare yoga, mindfulness, meditation och naturen.

Det bästa är att det är gratis, du kan praktisera i hemmet, på promenaden och på jobbet. Att lära sig av böcker, tidningar och se Youtubeklipp är min början. Kom ihåg att lämna kraven på prestation och bara prova. Jag är absolut ingen expert men det jag lärt mig än så länge hjälper. Vill du börja med något enkelt? Stäng av tv:n, lägg ifrån dig telefonen och gå ut och promenera i skogen. Lyssna på fåglarna, känn värmen och vinden, se trädens blad, känn blommornas doft och låt lugnet ta plats. Jag är medveten om att detta kan låta flummigt och det svårt att koppla bort stress, ångest, tankar och måsten som vill ha ens uppmärksamhet. Det kräver kontinuerlig träning men du kommer känna skillnad när du väl kommer över tröskeln, bli mer harmonisk och få kontakt med dig själv igen.

Vill du börja med något enkelt? Stäng av tv:n, lägg ifrån dig telefonen och gå ut och promenera i skogen. Lyssna på fåglarna, känn värmen och vinden, se trädens blad, känn blommornas doft och låt lugnet ta plats.

Jag har förstått att stress, prestationsångest, multitasking, att inte reflektera och gå emot min egna vilja och ork har bidragit till mina magproblem. Har alltid varit nervöst lagd, känt mig obekväm och annorlunda. Istället för att lära känna mig själv försökte jag ändra på mig själv, göra det andra gjorde och intalade hela tiden mig själv om att jag inte dög. Att vara vän med sig själv är oerhört viktigt, vi ska hänga ihop hela livet och allt blir roligare med en vän. Jag vet idag att jag duger för att jag är snäll, gör mitt bästa, är positiv och omfamnar mitt högkänsliga och introverta jag.

Jag drömmer om att kunna låta bli att tänka på min mage, att inte vara rädd för att åka kommunalt, inte vara nervös för att vara tvungen att ställa in eller inte kunna komma fram till jobbet. Känner att jag har kommit en liten bit på vägen och när jag närmar mig målet ska jag bjuda mig själv på en yogaresa och njuta ordentligt, det är jag värd!

Hoppas att detta inlägg kan inspirera andra att finna sig själva och det som får er att må så bra som möjligt. Ta hand om dig/er!

Namaste,
/Ellinor Schöld

ellinor yoga 2

Bild: Privat