Nyheter

LEDARKRÖNIKA | OFFENTLIGA TOALETTER FÖRSVINNER FRÅN ÖREBRO

Att ta bort de offentliga toaletterna från gatorna i Örebro är ett dåligt beslut. Det hindrar människors rörelsefrihet. Och rörelsefriheten är en del av demokratin.

De flesta av oss kan knipa igen ett tag, tills vi kommer hem eller tills vi kommer till någon annan lokal där det finns en toalett. Men det finns människor som inte kan det. De ska också kunna röra sig i det offentliga rummet, även under tider då exempelvis Krämaren, Vågen och Centralstationen är stängda.

Rörelsefriheten finns inskriven i Regeringsformen, som är en av våra grundlagar. Du har rätt att bestämma träff med en annan person klockan 02.00 på natten, om du så vill. Du har rätt att gå ut och promenera utmed Järntorget klockan 04.00 – om det nu är för att njuta av stadens tystnad eller något annat skäl. Om människor förlorar rätten att röra sig fritt, så är det en begränsning av våra demokratiska fri- och rättigheter. Ofta är rörelsefriheten något som auktoritära regimer siktar in sig på.

Det är uppenbart varför den ena efter den andra av de offentliga toaletterna i Örebro försvinner. Det är ”besvärligt”. Till de offentliga toaletterna går inte bara den som har ett trängande behov. Dit går också exempelvis missbrukare för att ta sina droger. 2018 dömdes en man till åtta års fängelse för ett mord som skedde på den offentliga toaletten på Järntorget i Örebro.

Ja, det är klart. Om vi tar bort de offentliga toaletterna så kommer det inte att ske något mord på en offentlig toalett. Det ligger i sakens natur.

Men resonerar vi på det sättet även i andra sammanhang? Vi skulle kunna stänga varenda krog i Örebro, så slipper vi slagsmål i krogköer. Dessutom tappar de som säljer partyknark en del av sin marknad. Vi skulle stänga av vägnätet, så slipper vi dödliga trafikolyckor.

Nej, det vore orimligt. Seriösa krogägare måste naturligtvis få driva sin verksamhet. Vanliga medborgare måste kunna köra bil – om det nu är för att handla, besöka kompisar eller resa på en semestertur.

Att transportera bort offentliga toaletter är en typisk Örebro-lösning – i dess allra sämsta mening! Vi har ett problem med småkriminalitet och missbruk på stan. Det stör vanliga medborgare. De härjar kring de offentliga toaletterna. Vi har en butik vid Järntorget som håller dörren låst, för att förhindra att stökiga personer tar sig in.

Då borde kanske någon i kommunledningen säga: ”Ojdå, stöket har brett ut sig på ett sätt som blir lite väl störande. Vi kanske ska ta itu med det”. Planen borde alltså handla om att i bred mening pressa tillbaka missbruk och småkriminalitet. Och det fina i kråksången är att sådana åtgärder inte bara får effekt på vardagskriminalitet. Det får även effekt på exempelvis gängvåld.

Örebro kommun, polisen, City Örebro och Fastighetsägarna har utfärdat ”medborgarlöften” till människor som bor och är verksamma i centrala Örebro. Men löftena är – i klassisk Örebrostil – komplett och hundraprocentigt meningslösa. Det finns faktiskt ingenting i dessa löften som talar om att ingripa mot brott. Ja, du läste rätt: Ingenting om att ingripa mot brott i medborgarlöften som handlar just om åtgärder mot brott.

Det finns en skrivning om offentliga toaletter: ”Örebro kommun utreder en långsiktig lösning för de offentliga toaletterna i city och tar under 2022 fram ett förslag till fortsatt hantering.” Och nu vet vi svaret på det: De offentliga toaletterna tas bort. Titta upp i himlen och vissla lite när du ser ett problem, så kanske omgivningen tror att problemet inte finns.

Lars Ströman
email hidden; JavaScript is required
Från NA 2023-03-26