Nyheter

Rapport från vår må-bra helg 21-22 oktober

En kall och ruskig lördagsmorgon var det dags för föreningen att checka in till en mycket efterlängtad och behövlig rekreationsresa till VANN Spa och resort. Vi var ett helt gäng medlemmar som såg fram emot gemenskap, nya kunskaper och avslappning!

Till oss hade vi bjudit in forskaren Malin Johansson från Göteborgs Universitet. Hennes forskning handlar om hur vi skyddas av bakterier i ett ogenomträngligt slemskikt i tjocktarmen, med målet att patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar ska få bättre behandling.

Alla människor har mer än ett kilo bakterier i tjocktarmen och slemskiktet bidrar till att vi kan hantera den stora mängden bakterier utan att bli sjuka.

Malin Johanssons forskning visar att möss som saknar ett slemlager exponeras för tarmbakterier som ger upphov till inflammationer som liknar sjukdomar som ulcerös kolit, vilket i sin tur kan leda till tjocktarmscancer.

Hon forskar alltså på att leta förklaringar till mag-och tarmsjukdomar på molekylär nivå för att på så sätt förbättra diagnostik och behandlingsmetoder för inflammatoriska tarmsjukdomar. I framtiden hoppas hon på att kunna hitta metoder för att skräddarsy behandling för varje patient och inte bara behandla symptom som man gör idag.

Det var en mycket lärorik och hoppfull föreläsning som bidrog till många bra samtal under helgen.

Under de två dagarna på Vann fanns också tid och möjlighet att skapa en mötesplats där man delade med sig av sina egna erfarenheter och kom med personlig tips på olika coopingstrategier för att klara vardagen med en kronisk tarmsjukdom.

Föreningen tackar Kronprinsessan Margaretas Minnesfond och Änggårdsstiftelsen för ekonomiskt bidrag till denna helg!