Nyheter

Bisafari

En solig lördag i maj styrde föreningens medlemmar kosan till Henån och Tavlebords honungsgård. Där väntade ett spännande bisafari.

Vår guide, Helge, äger den krav-certifierade honungsgården tillsammans med sin fru och tillsammans med honom skulle vi under några timmar få ta del av binas värld och levnadssätt.

Safarin började med att vi fick låna utrustning som hör till en biodlares utstyrsel; stövlar, bioverall och handskar. Därefter åkte vi på flaket efter Helges gamla traktor in till en glänta i skogen där bikuporna var placerade.

Helge berättade på ett spännande sätt hur ett bisamhälle är uppbyggt och hur det fungerar. Vi fick hålla i ramar, se ägg, yngel, arbetsbin, drönare och drottning irl. Ett bisamhälle producerar mer än bara honung som kan vara användbart för oss människor. Vi provsmakade pollen, bibröd, propolis och honung.

Helge berättade också en del om de mjölksyrabakterier som finns i honungen och hur diskussionen kring den medicinala användningen av dessa är aktuell i dagsläget.

Safarin avslutades med honungsmuffins, äggost och kaffe.


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/magotarm/public_html/wp-content/plugins/wp-font-awesome-share-icons/wp-font-awesome-share.php on line 352