Nyheter

tarmfickor

Tarmflickor kopplas till cancer utanför mag-tarmkanalen

I en ny studie har forskare undersökt risken för cancer bland 75 000 patienter med divertikulos (tarmfickor). Studien, som är ett samarbete mellan forskare från Massachusetts General Hospital, Boston, University of Newcastle, Australien, University of Washington, Seattle och Karolinska Institutet, visade att svenska patienter med divertikulos löper 33 procent ökad risk för att drabbas av all form av cancer.

”- Det har forskats mycket om tarmcancer vid andra tarmsjukdomar såsom inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) och celiaki, men vi vet mindre om divertikulos ”, säger medförfattaren Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro Universitetssjukhus och professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet.

Läs om hela studien på Karolinska Institutets hemsida.