Nyheter

TEMA KOST VID IBS I SOMMARENS NUMMER AV ALLT OM MAGE

Intresset för kostens betydelse vid IBS är stort och forskning kring vilken mat- och livsstil som är mest gynnsam för maghälsan är ständigt pågående. Bör den som lever med IBS utesluta gluten, eller inte? Och fungerar verkligen låg FODMAP-dieten för att behandla sjukdomen? I årets andra nummer av Allt om mage gör vi en djupdykning i diagnosen IBS med ett extra stort fokus på just kost.

Sjuksköterskan och livsmedelsagronomen Elise Nordin, som studerat effekten av både gluten och FODMAP (Fermenterbara Oligosackarider, Disackarider, Monosackarider och Polyoler) vid IBS, berättar om sina erfarenheter på området.

Vi får också träffa frisören och IBS-patienten Märta Svensson som, i samband med att hon slutade att äta ultraprocessad mat med många livsmedelstillsatser, blev betydligt bättre i sina symtom från magen.

Dessutom får vi genom psykologen och doktoranden Daniel Maroti lära oss att IBS exempelvis även kan debutera eller förvärras vid känslomässigt svåra livshändelser. I sin forskning studerar han därför effekten av en ny internetversion av den psykodynamiska korttidsterapin emotional awareness and expression therapy (EAET) där IBS-patienten ges möjlighet att bearbeta tidigare livstrauman. Hans forskning pekar på EAET avsevärt kan förbättra symtomen hos i alla fall vissa av dem som lever med sjukdomen.

Allt om mage lyfter bland annat det senaste inom mag-tarmforskningen, intressepolitik, patientberättelser, expertsvar och recept. Tidningen kommer ut fyra gånger per år med en upplaga på cirka 8000 exemplar.

Bli medlem eller stödmedlem i Mag- och tarmförbundet för att få Allt om mage i brevlådan. Ett medlemskap kostar 250 kr per år.