Nyheter

Hon studerar kopplingen mellan tarmen och Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom (PD) är en progressiv och komplex sjukdom som påverkar flera delar av hjärnan men även andra delar av kroppen. I dagsläget vet man väldigt lite om orsaken till PD, men flera faktorer verkar spela en roll, inklusive genetik. Man har spekulerat om att mag-tarmkanalen kan spela en roll för sjukdomens ursprung, där teorin är att sjukdomen sprider sig till nervsystemet och hjärnan. 

I sin avhandling försöker Xiaoying Kang, doktorand vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet, öka vår kunskap om sjukdomens etiologi och om hur nya behandlingar kan tas fram med utgångspunkt från kopplingen mellan tarmen och hjärnan. Läs hela nyheten på Karolinska Institutets hemsida.