Nyheter

Förklaring bakom sötsug upptäckt

En studie från i våras belyser en mekanism bakom hur sötsug medieras, något som potentiellt kan leda till bättre metoder för att minska förekomsten av överviktsrelaterade sjukdomar. Svaret ligger delvis i tarmen.

Sött helt utan socker. Trots att sötningsmedel kan framstå som en bra lösning för den som vill undvika onyttigheter, kan nog många skriva under på att det sällan till fullo tillfredsställt sötsuget. Nu har amerikanska forskare i en studie på möss hittat en möjlig förklaring.

Den nya studien, som publicerades i tidskriften Nature, visar att hjärnan inte enbart reagerar på socker efter det att dess molekyler nått tungan – den reagerar även när sockret nått tarmen. 

Upptäckten bidrar till att öka kunskapen om hur hjärnan och kroppen utvecklats till att uppskatta söta livsmedel. Studien visar även att artificiella sötningsmedel inte aktiverar denna tarm-hjärna-kommunikation, vilket ger en ökad förståelse för varför sötningsmedel sällan upplevs fullt så tillfredställande som vanligt socker. En lightprodukt kan smaka som om den är gjord på socker – men hjärnan känner av en skillnad. 

Ett stort sockerintag har bland annat kopplats till överviktsrelaterade sjukdomar som diabetes, vilket drabbar över 500 miljoner människor världen över. Genom att förstå mekanismerna bakom denna kommunikationsväg, hoppas forskarna hitta sätt att minska överdriven sockerkonsumtion.

NÄTVERK I KOMMUNIKATIONSVÄGEN MELLAN TARMEN OCH HJÄRNAN

När vi äter något sött kommer en form av specialiserade celler på tungans smaklökar att reagera på sockret genom att sända signaler om den söta smaken till hjärnan. Sötningsmedel fungerar på ett liknande sätt. Skillnaden mellan sötningsmedlet och sockret, är att det förstnämnda lurar hjärnan till att tro att det är socker som landat på tungan.  

I tidigare studier på möss har forskare sett att de av djuren som saknar eller som fått sina smaklökar inaktiverade, trots det fortsätter att känna av ett sötsug. Ännu mer förbryllande är att möss som ätit sötningsmedel – vilket alltså aktiverar samma celler på tungan som socker – ändå är sugna på socker. Hur är detta möjligt? 

I den nya studien bestämde sig forskarna för att undersöka fenomenet närmare och genomförde därför en rad experiment där de i möss studerade områden i hjärnan som aktiverades av socker. De tittade också på varifrån i kroppen signalerna om söt smak skickades. 

Forskarna kunde då se att sötsug delvis medieras genom ett speciellt nätverk som håller till i kommunikationsvägen mellan hjärnan och tarmen. Nätverket i sig är helt oberoende av det som smaklökarna använder för att skicka signaler till hjärnan, och fungerar som ett komplementärt nätverk till det andra. 

Forskarna kunde också visa att man genom att stänga ner kommunikationsvägen mellan tarmen och hjärnan, totalt eliminerar mössens sötsug. Upptäckten bidrar till att öka förståelsen för varför artificiella sötningsmedel hittills misslyckats med att fungera som ett riktigt bra substitut för socker. 

Forskarna hoppas på att studien ska leda till nya strategier för att motverka sötsug och, i längden, överviktsrelaterade sjukdomar som exempelvis diabetes.

Text: Linn Inganäs

Länk till abstract: 

—————————————————————————————————————–

Denna artikel publicerades i Mag- och tarmförbundets medlemsmagasin Allt om mage nr 2 2020. i Mag- och tarmförbundet för att få Allt om mage i brevlådan.