Nyheter

Hon lever med korttarmssyndrom

Evalena Lötman, 69, har levt med Crohns sjukdom i 25 år. Efter många år av motgångar med flera kirurgiska ingrepp i magen, har hon bara 1.85 meter av tunntarmen kvar.

– Vissa stunder är svårare än andra, men jag försöker ta vara på dagarna och inte oroa mig för mycket över framtiden, säger Evalena.

I stadsdelen Nåntuna, cirka 5 km sydost om Uppsala, bor Evalena Lötman i ett egenbyggt hus tillsammans med sin man. Innan de flyttade dit för cirka sex år sedan bodde de i Tierp i norra Uppland.

Evalena, som numera är pensionär, har en yrkesmässig bakgrund som textilare och har tidigare ägt en tygaffär. Butiken sålde hon 1990 i samband med att hon fick sitt andra barn.

– Vi har även bott en bit längre ut vid kusten. Men allt eftersom jag blivit sjukare har det blivit viktigare att ha nära till ett bra sjukhus. Av den anledningen känns det både bra och tryggt att bo nära Akademiska sjukhuset här i Uppsala, säger hon.

Problem med magen kan hon minnas att hon haft ända sedan hon var liten.

– Min Crohns-diagnos fick jag dock först för 25 år sedan. Jag har legat inne mycket på sjukhus, provat många olika typer av mediciner och behövt gå igenom flera operationer i magen. Idag har jag bara 1.85 meter av tunntarmen kvar.

Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk sjukdom (IBD) som kan uppstå var som helst i mag-tarmkanalen. Till vanliga symtom hör diarré, magont och viktnedgång. Sjukdomen i sig går inte över, men kan behandlas med olika typer av läkemedel och kirurgi. I de fall när en del av tunntarmen opereras bort, eller saknas på grund av missbildning, kan tillståndet korttarmssyndrom uppstå. Då finns inte längre tillräckligt med yta i tunntarmen för att den ska klara av att absorbera näringsämnen.

Evalena Lötman berättar att hon behöver tänka mycket på vad hon äter så att hon faktiskt får i sig tillräckligt med näring.

– Jag har ett stort behov av extra näring och har de senaste 25 åren behövt få i mig kosttillägg i form av näringsdrycker varje dag. Visst äter jag även vanlig mat, så som kött, fisk och vissa frukter och grönsaker, men jag måste ofta tänka till en del och se upp med t.ex. trådig mat som brukar kunna göra magen sämre, säger hon.

Förutom Crohns sjukdom har Evalena Lötman även haft stora problem med blödningar, lungor och leder. Även den medicinska behandlingen har varit tuff, och har tärt mycket på både skelett och immunförsvar.

– Jag har brutit armen, åkt på flera lunginflammationer och år 2007 drabbades jag dessutom av en stroke. Stroken var så pass allvarlig att jag sedan dess har behövt lära upp mig i att återigen kunna prata, skriva och gå, berättar hon.

Sjukdomarna och hennes känsliga immunförsvar har också gjort att hon blivit allt mer försiktig med att vistas ute bland mycket folk. Hon går sällan på bio eller teater, men försöker att vara ute mycket i naturen samt att påta i trädgården i den mån hon orkar.

Evalena Lötman berättar också att hon är väldigt nöjd med vården som hon fått vid Akademiska sjukhuset. Hon tycker också att sjukdomarna och all ohälsa inte bara fört med sig svårigheter, utan att de även gjort henne mer uthållig och mentalt starkare som människa.

– Att försöka hålla en positiv attityd och att kunna uppskatta även det enkla i vardagen hjälper mycket. Och acceptans. Det blir så mycket lättare att leva med sina sjukdomar om man också lär sig att acceptera dem, avslutar hon.

Text: Linn Inganäs

Bild: Privat