Nyheter

Viktoria fick livet tillbaka – tack vare gastroläkare

För ett år sedan träffade Mag- och tarmförbundet Viktoria Olbers som har sjukdomen endometrios. Då var hon nyligen opererad men fortfarande plågad av tarmproblem, och kämpade med hemmastudier för att nå gymnasiebehörighet. Idag är livet förändrat.

– Jag mår riktigt bra! Mina smärtor och tarmproblem har blivit mycket bättre sedan jag fick träffa en gastrospecialist, säger hon.

Familjen Olbers bor numera i Malmö och Viktoria har börjat gymnasiet, där hon läser Naturbruk med inriktning djurvård.

– Eftersom jag varit borta från skolan så länge har jag valt ett praktiskt program. Efter alla år hemma är det verkligen en stor omställning att gå i skolan igen, men det är så kul, säger Viktoria Olbers.

Hemma från skolan på eftermiddagarna är hon väldigt trött men glad, över att magsmärtorna inte längre tvingar henne att stanna hemma.

Våren 2016 fick Viktoria Olbers diagnosen endometrios. En kronisk sjukdom som drabbar en av tio med en livmoder, de flesta redan i tonåren, men som ofta tar lång tid för vården att upptäcka. Endometrios betyder att livmoderceller växer fast på fel ställen utanför livmodern, vilket kan orsaka inflammation och bland annat leda till svåra menssmärtor samt mag- och tarmproblem.

Viktoria opererades för sin endometrios och mådde bättre – men fortfarande inte bra. På grund av tarmsmärtorna var hon sängliggande stora delar av dagen när hon inte var fast på toaletten. Familjen ville att Viktoria skulle utredas ordentligt för sina tarmproblem, men mötte motstånd av personer inom vården som tyckte det var onödigt eftersom hon redan hade en diagnos.

– Läkarna stannade vid det och försökte inte hjälpa mig med mina fruktansvärda tarmproblem. Jag kunde knappt ta mig hemifrån på grund av dem och det förstörde min skolgång, säger Viktoria.

Ett år efter operationen fick Viktoria till slut en remiss till gastromottagningen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Huddinge. Det blev vändpunkten.

– Jag träffade en jättebra läkare som frågade allt om mina tarmproblem. Han kunde inte allt om endometrios men sa att han kunde hjälpa mig med tarmarna, säger hon.

Barngastroläkaren Fredrik Lindgren ställde diagnosen kronisk förstoppning och satte in passande behandling. Först med engångslavemang varje morgon i en veckas tid och sedan laxermedel i några månader. Skillnaden var som natt och dag.

– Mina tarmsmärtor försvann i stort sett helt och nu behöver jag bara tömma tarmen en gång om dagen. När vi träffades sist kändes allt ganska hopplöst, så är det verkligen inte nu.

Viktoria insjuknade i endometrios när hon var 12 år. Nu fyller hon snart 18 och kan äntligen leva ett normalt tonårsliv. Hon önskar bara att hon hade fått träffa en bra gastroläkare tidigare.

– Då hade jag antagligen inte missat flera års skolgång och framför allt sluppit ha ont dygnet runt och inte behövt mängder av smärttabletter, säger hon och fortsätter:

– Flickor som drabbas av endometrios går obehandlade och får lida i onödan, när det faktiskt finns hjälp att få. Det är inte okej! Ingen flicka ska behöva bli så sjuk av att få mens att hon inte kan gå i skolan.

Tack vare barngastroläkaren Fredrik Lindgren är Viktorias tarmbesvär nu stabila och hittills har hon bara missat två dagar av skolterminen på grund av detta. Hon planerar resor till både Alperna och London, något som tidigare varit omöjligt.

– När jag fyller 18 ska jag och min pojkvän åka till London och gå på Harry Potter-museet. Jag är bara glad över att ha fått mitt liv tillbaka, avslutar hon.

Text: Malin Pettersson