Nyheter

Det omöjliga tar bara lite längre tid

Nina Bergquist började blogga 2006, då handlade det mest om mode. När hon blev gravid och fick barn gled det över till att bli en mammablogg. Nu när barnen hunnit bli fem och åtta år handlar det mest om lifestyle, berättar hon. Nina skriver om saker som händer i livet och hon vill att bloggen ska inspirera och stötta andra, och samtidigt vara en dagbok.

För tre år sedan handlade inläggen mycket om ont i magen, utredningar och läkarbesök. Efter en väldigt jobbig höst med en ganska akut slutspurt, många undersökningar och turer på olika vårdavdelningar, visade det sig att hon hade IBD – en ganska svår variant av Crohns som bland annat satt i tjocktarmen och i munnen.

– När Calprotectin mättes låg värdet på över 9000, och det ska vara under 50, säger Nina Bergquist. Provet används för att diagnosticera inflammatorisk tarmsjukdom.

Hon fick till slut väldigt bra hjälp på gastroenheten på Södersjukhuset i Stockholm, och är mycket nöjd och glad över den vård och bemötande hon fått där, både av sin ansvariga läkare och övriga teamet.

På bloggen kan man mellan raderna läsa att hon i perioder är väldigt trött, men den positiva attityden lyser igenom och bloggen är ett sätt att visa hur man kan hantera sin situation på ett bra sätt, även när det känns jobbigt. Vännerna, maken och barnen ger ett viktigt stöd och har förståelse för vad Nina behöver, men hon har även kontakt med många läsare som stöttar, främst via bloggen, Instagram och Facebook.

– När jag har orken skriver jag mer faktabaserade inlägg, till exempel om att det går att bli bättre och hur jag gör för att få en fungerande vardag. Jag vill också vara öppen med mina problem, och hjälpa andra att söka den hjälp de har rätt till, och peppa dem till den envishet som ibland krävs. Många drar sig för att ta hjälp med sånt som känns lite intimt och pinsamt.

Viktigt med förebilder

Nina vill gärna vara ett bollplank och en förebild för andra som har problem med magen och hälsan. Högst upp på bloggen Deliciously står ”Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid”. Flera personer har hört av sig, till exempel via sociala medier.

– I Sverige är det inte så lätt att hitta personer som är öppna med att de har en kronisk sjukdom. I andra länder, USA till exempel, är det lättare att hitta förebilder och information. Det är lite tabu i Sverige att tala om att man inte mår bra. Speciellt när det handlar om en sjukdom som innebär att man har speciella toavanor, tänker hon.

Man hittar bloggen via facebook och instagram. Nina har också en hel del följare kvar sedan mammabloggen. Hon tänker ibland att hon vill inrikta sig mer på Crohns, samtidigt upplever hon en såpass stor förbättring i magen att IBD inte är lika dominerande i hennes liv längre. I vardagen tänker hon inte så mycket på tarmsjukdomen, förutom när det är dags för kontroller och läkarbesök.

En inspirerande matresa

– Jag försöker hitta ett sätt att normalisera min situation och ta ett litet steg i taget mot mer normala matvanor och ett så ”vanligt” liv som möjligt. Jag vill dela med mig av min nyfikenhet kring mat och recept. Vad kan jag prova på idag?

– I början levde jag på buljong. Jag fick en lång lista på vad jag inte fick äta. Resan från det utgångsläget till att succesivt våga prova allt fler nya saker känns fantastisk. Det började med puréer och har sedan breddats allt mer. Numera äter jag det mesta, jag undviker bara rött kött, och linser och bönor, berättar Nina. Det är otroligt kul med kokböcker.

– Att blogga, fota, baka och göra roliga saker är det som är roligt att skriva om. Maken och vännerna hjälper mig att se till att jag inte gör slut på all min energi. Jag vill så mycket, men ibland behöver jag hjälp med att säga nej till saker som jag vill göra så det inte blir för mycket.

– Minsta lilla stress gör att magen blir sämre. Jag måste hushålla med min ork och planera dagarna, säger Nina som dessutom har fibromyalgi och därför är helt sjukskriven.

Till andra som begränsas i sina liv, av en sjukdom eller något annat som gör att förutsättningarna ser annorlunda ut än för andra, har Nina ett råd:

– Se till att klara små delmål och våga vara stolt över framstegen, hur små de än verkar. Prova nya saker och våga utmana lite försiktigt – sätt inga spärrar för dig själv.

Välkommen att läsa mer på bloggen Deliciously.se!

 

Text: Kajsa Asp Jonson