Nyheter

Bäckenreservoar är en operationsmetod för behandling av mag och tarmsjukdomar .

Tänderna viktiga för livskvaliteten

Jimmy Andersson är 43 år gammal och har Crohns. Han blev sjuk 1986, när han var tretton. Under många år har han haft svåra symtom från magen och tagit mycket och många olika mediciner.

Jimmy opererades första gången -92 för det man då trodde var ulcerös colit. Innan operationen tog han kortison i starka doser under två år och fick biverkningar, bland annat i form av muntorrhet. De senaste tjugo åren har han haft mycket bekymmer med tänderna.

– Sjukdomen, alla olika mediciner och inte minst kortisonet, har gjort att tänderna bara rasar, menar Jimmy Andersson.

Tandhälsan är starkt kopplat till livskvaliteten. Jimmy har ofta ont i tänderna och i tungan eftersom de trasiga tänderna är vassa.

– Jag lider fruktansvärt av de problem jag har med tänderna. Jag går till tandläkaren hela tiden, en gång per månad i snitt. Det blir aldrig färdigt. Det är tänder som går av och rotfyllningar som lossnar. Det finns snart ingenting kvar – jag har bara 16 egna tänder.

Han lägger varje år mellan 10.000 och 20.000 kronor på tandläkarräkningar. Eftersom Jimmys dåliga tandstatus är kopplat till tarmsjukdomen borde det gå att få medicinsk tandvård, men han är svårbehandlad och blir istället skickad mellan olika tandläkare.

– Det är ingen som tar ansvar för patienten trots att det är konstaterat att det är tarmsjukdomen som gör att jag har så dåliga tänder. Jag känner mig inte korrekt behandlad – bara som en siffra i statistiken.

MOMENT 22

Symtomen från magen går lite upp och ner. Tidigare behandlades han med kortison, nu enbart smärtlindring och antibiotika vid behov. Två-tre gånger per år måste förträngningar i operationsärren vidgas.

– För att kunna behandlas med biologiska läkemedel som Remicade och Humira krävs att man är infektionsfri, även i munnen, men hur det ska gå till? undrar Jimmy Andersson. Det är svårt att veta vad man ska göra. Det känns som att de som fattar besluten inte ser hela bilden.

Hans högsta önskan är att man skulle få tandvården på högkostnadskortet eller via sitt försäkringsbolag.

– Handikappstödet från försäkringskassan räcker inte, det ska täcka så mycket mer än tandläkarräkningarna. Det händer att man avbokar tandläkartiden för att man inte har råd. Och det tror jag inte att jag är ensam om.

Text: Kajsa Asp Jonson