Nyheter

Patienten som byggde sin egen magapp

När sjukvården inte räckte till bestämde sig app-entreprenören och IBS-patienten Anders Elfving för att ta saken i egna händer. Nu har tusentals laddat ner hans magapp – Tummy Lab.

För fyra år sedan fick Anders Elfving veta att han hade IBS. Hans läkare bad honom att själv föra en mat- och symtomdagbok i Excel och försöka hitta samband mellan sin kost och sina magbesvär. Men Anders insåg snabbt att detta inte var ett rimligt sätt att samla in och analysera datan.

– Det är en nästan omöjlig uppgift: att bestämma hur man skall logga datan, komma ihåg att logga varje dag, ta reda på vilka beståndsdelar som finns i maten, samt sedan dessutom analysera datan och förstå vilka mönster som kan vara orsakssamband. Man behöver stöttning för att lyckas med detta, säger Anders Elfving.

Anders som har programmerat sedan barnsben, och drivit olika teknikbolag sedan tonåren, förstod att det troligtvis gick att bygga ett hjälpmedel för att förenkla processen. Han letade fram Sveriges främsta gastroenterologer på nätet och såg att en av dem – Hans Törnblom, skulle föreläsa för Mag- och tarmföreningen i Göteborg. Anders besökte föreläsningen och tog tag i Hans Törnblom efteråt.

– Hans Törnblom bekräftade för mig att det behövdes nya verktyg och att min idé hade bäring. Sedan dess har han och hans kollegor backat upp oss med medicinsk vägledning och support, säger Anders.

– Vi hade extremt tur att hitta forskare i världsklass, som tog sig tid att stötta en patient med en ambitiös idé. Nu jobbar vi stenhårt för att göra visionen till verklighet, tillägger han.

Tyvärr har området tidigare varit eftersatt, då läkemedelsbolag inte har något ekonomiskt incitament att forska på hur kosten påverkar magen. Det vetenskapliga underlaget för kostråden är idag så svaga att sjukvården har svårt att inom ramen för den evidensbaserade medicinen använda dessa, säger Hans Törnblom, överläkare på Sahlgrenska Mag- och tarmlaboratorium.

Men framtiden ser samtidigt ljus ut. Nya verktyg som kan samla in data från miljontals användare ger hopp, både för individen själv, och om att ge forskningen en skjuts framåt:

– Framtidens hälsa och sjukvård är beroende av innovationer med potential att öka förståelsen för komplexa orsakssamband, och också möjliggöra för en effektiv egenvård hos en grupp patienter som idag inte blir hjälpta, säger Törnblom.

Appen har testats under cirka ett år nu, men enligt Anders är detta bara början.

– Vi har kommit långt, men har många fantastiska saker på gång. Det viktigaste för oss nu är att få in medlemmar och ambassadörer som kan hjälpa oss att prioritera kommande funktioner och förbättringar av Tummy Lab. Vi kan inte längre sitta och vänta på att läkemedelsbolagen skall hitta en quick-fix för oss med magbesvär. Tummy Lab är en chans för oss att vara med och påverka, att driva utvecklingen framåt.

Text: Wictoria Hånell