Nyheter

Min mage. Mina matvanor.

Att prova sig fram och komma fram till vad man själv mår bra av att äta låter som den mest naturliga sak i världen men är inte alltid så enkelt som det verkar. Att skräddarsy sin egen specialkost kräver en hel del kunskap om både maten och kroppen.

Johan Sjöstrand fick diagnosen ulcerös colit 1993. Efter en rad personliga händelser som innebar stress och sorg fick han akuta problem med magen och sjukdomen bröt ut. Han tror själv att hans dåliga matvanor var en bidragande orsak.

– Jag hade inget försvar, kroppen sa stopp och jag gick in i väggen, berättar han. Jag följde de råd jag fick hos min läkare och fick massor av mediciner, men blev inte bättre. När jag ändrade kosten var det nästan som en uppenbarelse och jag kände mig helt frisk, berättar Johan Sjöstrand från Göteborg.

– Jag tog bort socker och alla kolhydrater, och mjölkprodukter, berättar han. Jag rensade tänderna från amalgam och började äta kosttillskott med höga doser D-vitamin. Magen blev bra och även mer diffusa symtom försvann. Men efter ett tag blev det sämre igen, jag vet inte varför.

Numera är Johan väldigt kostintresserad och provar gärna nyheter och nya dieter. Han tänker att inflammatoriska tarmsjukdomar och autoimmuna sjukdomar som reumatism och diabetes har mycket gemensamt och svarar på samma kost.

Han startar sin dag med bovetegröt och kaffe, kokosolja, en bit ingefära, två skedar honung och ett par glas vatten.

– Vitkål, lök och jordärtskocka har jag hört ska vara bra mot inflammation. Jag trodde inte att jag kunde äta vitkål, men det är kanon för mig, säger han. Surdegsbröd funkar bra, och jag mår bra av ris. Fisk känns också väldigt bra. När jag åker utomlands brukar magen vara mer stabil. Jag tar alltid probiotika när jag reser, jag borde kanske göra det annars också.

– Jag märker tydligt att snabbmat är riktigt, riktigt dåligt för min mage. Det räcker med en hamburgare så blir jag jättedålig i flera dagar. Att äta vegetariskt hade egentligen nog varit det allra bästa, konstaterar han. Johan har testat 5:2-metoden också, men det fungerade inte alls. När han äter regelbundet och delar upp maten på sex måltider per dag mår tarmen som allra bäst.

ATT ÄNDRA KOSTEN, INTE HELT ENKELT

För dig som är nyfiken på att testa en viss typ av diet är det viktigt att ta reda på grundorsaken till dina problem och fundera över vad som gör att dina symtom ändras om du lägger till eller att tar bort något ur kosten. Det kan vara väldigt svårt att sätta fingret på vad som påverkar symtomen från magen – inte minst när sjukdomen i sig går i skov alldeles oavsett vad du äter. Ofta gör vi många hälsosatsningar samtidigt, kanske utan att ens tänka på det, och det kan vara väldigt svårt att på egen hand komma fram till vad som orsakar problem och vad som spelar mindre roll.

Att utesluta vissa komponenter ur kosten kan göra att symtomen minskar men det är viktigt att få hjälp med att ersätta det man tagit bort för att kosten ska bli komplett. Ta hjälp av din dietist så att du får mer kunskap och hjälp med att hitta de ersättningsprodukter du behöver.

Text: Kajsa Asp Jonson