Nyheter

Pressinbjudan: Tarmcancer skördar liv – men genom tidig upptäckt skulle åtta av tio överleva

Tarmcancer (tjock- och ändtarmscancer) är den tredje vanligaste cancerformen och den som näst efter lungcancer skördar flest liv.

– Det är tråkiga siffror rörande överlevnad i tarmcancer eftersom vi idag har så bra behandlingsmetoder att drygt 80 % överlever om sjukdomen upptäcks i tid. Ett problem kring tidig upptäckt är att primärvården inte har resurser och kompetens att undersöka varje patient med diffusa symptom för att utesluta cancer. Här måste patienten våga stå på sig, säger Bo Karlsson, förbundsordförande för ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet.

På årets Tarmcancerkväll 9:e mars är fokus de positiva forskningsframsteg som görs.

– Vi kan idag individanpassa behandlingar av tarmcancer på ett helt annat sätt än tidigare, konstaterar Anna Martling, kirurg vid Karolinska Universitetssjukhuset som på Tarmcancerkvällen föreläser om nyheter i forskningsfronten.

Media hälsas välkomna till Tarmcancerdagen 9 mars i Solna!

Program: http://www.ilco.nu/tarmcancerkvall/
Presskontakter: Lena Bergling, 070 – 2345 158, E-post: email hidden; JavaScript is required

Fakta: symptom på tarmcancer

· Förändring vid avföring som t.ex. tätare eller längre perioder mellan gångerna på toaletten.
· Blod i avföring, diarré, förstoppning.
· Trötthet och smärta eller annat som man inte känner igen.

Uppstår något av detta ska man söka läkare, det behöver inte vara cancer men det är bra att få klargjort vad symptomen beror på.

Tarmcancerdagen arrangeras av två intresseorganisationer:
ILCO tarm – uro – och stomiförbundet är en ideell intresseorganisation för alla med en sjukdom eller missbildning i tarmsystem och/eller urinvägar, närstående och övriga intresserade. Det uppskattas att 25 000 svenskar har stomi. En stor målgrupp för verksamheten är personer med tarmcancer och cancer i urinvägar.

Mag- och tarmföreningen i Stockholms län är en ideell intresseförening för personer med mag- och tarmproblem. Det övergripande målet för vår verksamhet är att återskapa livskvalitet för människor som är mag- och tarmsjuka så att de skall kunna leva ett liv som så lite som möjligt begränsas av sjukdomen. Förbundet och länsföreningarna arbetar tillsammans för att samhällets stöd och insatser ska göra detta möjligt.

Båda är en del av Nätverket mot cancer. www.natverketmotcancer.se


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/magotarm/public_html/wp-content/plugins/wp-font-awesome-share-icons/wp-font-awesome-share.php on line 352