Rätt probiotika för magen gav Katarina ett nytt liv

– Jag har levt med min onda mage så länge jag kan minnas. Det har varit ett normaltillstånd för mig att ha ont och vara svullen. Nu, när jag inte behöver tänka på magen längre, är det som att en helt ny värld har öppnat sig!

Det går inte att ta miste på glädjen som Katarina Dahlin, redovisningskonsult från Göteborg, känner över att äntligen ha hittat något som hjälper mot den IBS, irritable bowel syndrome, hon har lidit av sedan barnsben. Genom åren har hon prövat Losec, Novalucol, frukter, dieter, yoghurt, ”nyttiga” juicer och mycket annat. Hon har genomgått gastroskopi och flera andra utredningar, men ingen lösning på hennes problem har hittats. Det enda hon har fått veta är att hon har en ”allmänt irriterande mage”.

– Men det var inte bara det att jag hade ont, magen svullnade också. Jag var smal på morgonen och stor som ett hus när jag kom hem på kvällen. Det blev väldigt trångt i kläderna, säger Katarina Dahlin.

I samband med en resa till USA 2007, berättade Katarina Dahlin för en bekant om oron hon kände för vad magen skulle kunna ställa till med på resan.

”Pröva det här!”, blev svaret och i sin hand fick hon en burk från BioGaia ProTectis som innehåller mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri och är ett av de mest väldokumenterade probiotika som finns på marknaden.

– Jag tänkte inte så mycket på det, men när jag kom till USA var det problem med att hitta bra frukostar. Jag brukar grunda med yoghurt på morgonen, men det fanns inte så det blev mjölk och flingor istället. Normalt brukar det ge mig en mycket öm och svullen mage längre fram på dagen, men jag fick inte ont alls. Jag hade inga bekymmer med magen under hela resan, vilken även min man noterade. Sen dess har jag ätit en tablett om dagen och är i princip helt utan besvär numera. Jag behöver inte ha någon kontakt alls med vården längre, när gäller min mage, berättar Katarina Dahlin.

Hur kunde effekten vara så bra?

– Det beror ju på vad som är felet med magen, men för mig var det uppenbarligen just de här bakterierna som saknades i min mage. Jag har mycket svårt att förstå varför inte denna produkt finns och rekommenderas hos vården. Att det dessutom är goda bakterier som normalt ska finnas i kroppen gör det ännu mer intressant då det inte är några kemiska ämnen man stoppar i sig.

Katarina Dahlin berättar om sina erfarenheter för alla som är intresserade av att höra. Ofta möts hon av skeptiska kommentarer.

– Det verkar svårt att tro att en tablett med goda bakterier skulle kunna vara så bra, det är lätt att tror att jag överdriver. Men då säger jag, prova så får du se! Det ska vara helt ofarligt och inte finnas några biverkningar och det är bara att sluta om det inte har någon effekt. Jag ser inte det här som en medicin utan tillförsel av något som inte fungerar, säger hon.

Katarina Dahlin lever sunt.

– Jag äter en allsidig kost med mycket grönt och frukt och bra råvaror. Numera går även fibrer bra. Tidigare hade jag väldigt svårt att äta grovt bröd överhuvudtaget, då det resulterade i att magen blev enormt svullen och öm.